0537 762 04 27

Sosyal Medyada Biz}

Samsun pire ilaçlama

Pire ısırması

 

Pire Isırığı

Pire konakçısının aynı zaman dilimi içinde bir çok defa ısırabilir.  Pire ısırması esnasında vücuttan kan emer ve haşerenin vücudunda bulunan parazitler bu yolla  ısırılan yerden insana bulaşır. Bir önceki ısırmış olduğu canlıda ver olan tüm virüs ve hastalıkları yeni taşıyıcısına aktarır. Pire ısırmasına maruz kalan insan vücudunda ,ısırılan bölgelerde  kabarma, şişlik, kaşıntı meydana gelir. Pire ısırması esnasında meydana gelen ağrı ve kaşıntı sebebi ile gayri ihtiyati o bölgeyi kaşıma ihtiyacı duyarız. Bu durum ise var olan hastalıkların vücudumuza yayılma hızını arttırır. Bu yüzden pireler tarafından ısırılan kişilerin ısırılan bölgeye mümkün olduğu sürece dokunmamaları ve en yakım sağlık kuruluşuna baş vurmaları gerekmektedir.

Pirelerden Yayılan Hastalıklar

 

Pireleri çok tehlikeli yapan özellikleri ısırmış oldukları bir önceki taşıyıcıda var olan tüm hastalıkları, yeni taşıyıcısına  yine ısırma yoluyla bulaştırmasıdır. Bu yüzden pire ilaçlama oldukça kapsamlı ve profesyonel olarak yapılmalıdır. Pire haşeresinin insanlara bulaştırmış olduğu başlıca hastalıklar; Tifüs, humma mikrobu, veba, alerjik reaksiyonlar,dizanteri ve cilt hastalıkları pire kaynaklı hastalıklardır.Bu hastalıklar dışında bir önceki taşıyıcısında var olan her hangi bir hastalığı da sonraki taşıyıcısına bulaştırabilirler. Pireler hastalıkların yayılmasında öncü bir role sahiptirler.

Pirelerde Üreme

 

Pire larvaları iki bazen de üç kez deri değiştirdikten sonra bir tür koza örerler ve daha sonra pupa evresine girerler. Günlerce bu koza içerisinde kalan pupa, değişime uğradıktan sonra içinde bulunduğu kozadan yetişkin bir pire olarak çıkar. Pireler oldukça hızlı üreyen, bir hafta içerisinde 2,000 yavruya ulaşabilen bir haşere türüdür. Pireler  yumurtalarını toz, toprak içine ve zemine gelişi güzel bırakırlar gizlenme gibi bir sıkıntıları yoktur. Pireler yumurtalarında olgunlaşma süresi bittikten sonra dışarıya çıktıklarında, üreyebilmek için kan eme bilecekleri insan veya bir hayvana ihtiyaç duyarlar, hayatlarını kan emerek iadem  ederler. Yaşadığınız mekanda  görmüş olduğunuz bir pire binlerce pire nın var olduğunun habercisidir. Olgun bir pire yaklaşık olarak 20 ye yakın yumurta bırakır. Pireler yumurtalarını genelde taşıyıcısının üzerine değil dış ortamlara bırakırlar.

Pirelerin Zararları

 

Pireler  birbirinden farklı  canlı organizmalar üzerinde yaşamlarını sürdürebilen canlılardır. Pireler üreyebilmek yani çoğalmak için kanını  emebilecekleri bir canlıya ihtiyaç duyarlar ve Pire üzerinde bulunduğu canlının kanını emerek beslenirler. Bunun neticesinde insanlar ya da hayvanlar üzerinde hastalıkların yayılmasında çok ciddi rol oynarlar. Bazı  Pire çeşitleri ise  bitkiler üzerinde bulunur ve bitkilerin yaprakları, taç kısımları ve yeni oluşan filizleri ile beslenirler. Bu vesileyle bitkilere ve ürünlere ciddi zararlar verirler.

Pireler Nerelerde Yaşarlar

 

Pireler  sıcak ve ılıman  iklim bölgelerinde ilkbahar ve yaz aylarında daha sık görülürler. Uygun ısı şartları oluştuğunda ise yılın on iki ayı üreye bilirler. Bodrum , çatı katları, bahçeler yani açık kapalı alan ayırt etmeksizin  her türlü ortamda görülürler. Pire evlerimizde sıklıkla  yorganlar, yatak, çarşaf içleri ve giysiler üzerinde görülürler.  İnsan eve hayvanların  derilerinin üzerinde yaşamlarını sürdürürler. Pireler genel olarak geceleri daha aktiftirler.

Pirelerin Ömrü Ne Kadardır

Pirelerin ömürleri yaklaşık olarak1 yıl  kadardır. Pire larvaları iki bazen de üç kez deri değiştirdikten sonra bir tür koza örerler ve daha sonra pupa evresine girerler. Günlerce bu koza içerisinde kalan pupa, değişime uğradıktan sonra içinde bulunduğu kozadan yetişkin bir pire olarak çıkar.


× WhatSapp Destek Hattı